Zaujímavé články
Beh pre zdravie, psychickú pohodu...
Behom k peknej postave.
Prečítajte si pár skutočne presvedčivých dôvodov, prečo by ste mali...
Týždenná diéta s chutným...
Diéta: pečené kurča na soli so zeleninou.
Ráno: Pred raňajkami vypijeme pohár prefiltrovanej vody s vitamínom Acido...
Tajomstvo čaju Lapacho
Liečivý čaj Lapacho - prevencia proti rakovine a proti alergii, antioxidant.
Pôvod a história exotického Lapacha Liečivý čaj Lapacho sa spracováva z...
Zbavte sa tuku po vianočnom...
Ako rýchlo schudnúť po Vianociach.
Vianoce a silvestrovské oslavy sú tradične spojené nielen s rodinou, ale...

Sója zaručí pevné kosti a zdravé srdce

Sója - populárna surovina k príprave diétnych jedál.

Názov sója je odvodený zo staročínskeho slova, kde sa táto rastlina pestuje po tisícročia. V západnom svete je známa až od 18. storočia. V súčasnosti je pomerne populárnou surovinou pri príprave jedál. Nielenže dobre chutí, ale rastie rýchlo a takmer všade.

Plody strukoviny – podobnej hrachu – obsahujú vlákninu, minerálne látky (vápnik, zinok, fosfor, horčík), ale najmä veľké množstvo kvalitných rastlinných proteínov (bielkovín), ktoré sú výživnejšie a ľahšie stráviteľné ako živočíšne. V tomto smere sú sójové bôby porovnateľné s mäsom, rybami, vajíčkami a mliečnymi výrobkami. Preto patria medzi hlavné zložky vegetariánskej a vegánskej stravy. Zaujímavým faktom je aj to, že sója je jediným rastlinným zdrojom všetkých esenciálnych aminokyselín.

Jej konzumovanie je vhodné pri typoch diét, kde chudnúci potrebuje obmedziť príjem nasýtených tukov, ale zachovať pomer bielkovín. Aj preto sa používajú sójové náhrady namiesto múky. Sójové mlieko je zas vhodnou alternatívou pre ľudí, ktorí nemôžu piť kravské mlieko kvôli alergii na laktózu. Ďalšími používanými sójovými produktmi sú: olej, tofu, omáčka a náhrady mäsa.

Prečo zaradiť sóju do svojho jedálnička?

Sója patrí medzi zdroje prirodzene sa vyskytujúcich zložiek tzv. fytoestrogénov, najmä izoflavónov, ktoré majú podobnú štruktúru aj účinky ako hormón estrogén. Predpokladá sa, že látky, obsiahnuté v sójových bôboch:

  • redukujú nepríjemné prejavy menopauzy (návaly horúčavy),
  • chránia pred osteoporózou (rednutie kostí) – rastlinné bielkoviny bránia strate vápnika,
  • pôsobia ako antioxidanty (bránia telo pred škodlivými radikálmi),
  • zabraňujú vzniku rakoviny (prostaty, hrubého čreva, prsníkov),
  • znižujú hladinu cholesterolu, zvyšujú pružnosť ciev, a teda slúžia aj ako prevencia voči srdcovo-cievnym ochoreniam. (Už denná konzumácia minimálne 25g sójových proteínov dokáže upraviť hladina cholesterolu.)
  • účinkujú antistresovo.
Žiadne hlasy. Zahlasuj ako prvý!


Páči sa Vám článok

Sója zaručí pevné kosti a zdravé srdce

? Podporte ho, a nechajte krátky komentár.
Komentáre
0
Pridať nový komentár
CAPTCHA
Captcha je prevecia proti automatizovanému spamu.
Najnovšie články o chudnutí
Ochrana osobných údajov a používanie cookies
Vyplnením formulára v súlade so zákonom 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov v...
Tagy:
Prírodné produkty a zdravá výživa v online supermarketu iherb
Slovensko zažíva najväčší boom v online nakupovaní a zaznamenalo najväčší nárast...
Anketa
Privítali by ste tu fórum?
Prihlásenie
Nedávne komentáre